SmåRådina: for demokrati i Russland    Smårådina: for demokrati i Russland

Vi i SmåRådina er mot krigen i Ukraina. Bombingen må stoppes nå!

Hendrik Webers bok «Vårt Krim» ble først publisert på tysk i 2019 og ble senere oversatt til norsk, russisk og engelsk.

Den russiske utgaven av Webers bok «Vårt Krim». Facebook, 23. des. 2020
Den russiske utgaven av Webers bok «Vårt Krim». Facebook, 23. des. 2020

I beskrivelsen av boka står det:

«I 2014 ble Krim invadert av russiske soldater og deretter annektert av Russland. Slik fremstilles det i vestlige medier. Men er det så enkelt? Hvem har egentlig rett på Krim?»
Får ros av høytstående russere

Denne boka fikk mye oppmerksomhet i russiske medier, både med innslag på RT, artikler på TASS, RIA Novosti, RG og mange andre. Til og med det russiske Utenriksdepartementet har rost forfatteren. Pressetalskvinnen Marija Zakharova signerte boka til Weber i 2021. Dessuten refererte hun til bokai 2021 da hun henvendte seg til Christoph Heusgen, den daværende tyske ambassadøren i FN. Hun anbefalte ham å lese boka skrevet på hans morsmål for å skaffe seg bevis for at situasjonen på Krim ikke er slik den er fremstilt i tyske medier. Interessant nok har boka klart å fange oppmerksomheten til russisk UD, tross sitt lille opplag på 500 eksemplarer.

Vi kommer tilbake til Maria Zakharova senere i denne saken.

Maria Zakharova signerer boka «Vårt Krim» til Hendrik Weber. Facebook
Maria Zakharova signerer boka «Vårt Krim» til Hendrik Weber, foto 1, foto 2

Det viste seg å være vanskelig å få tak i boka. På nettsiden til Hendrik Weber kan man kun kjøpe den tyske og norske utgaven. Den russiske og engelske versjonen er ikke til salgs. Men heldigvis dukket de opp på nettsiden til Friends of Crimea.

I den russiske versjonen står det mange nyttige opplysninger om hvordan boka ble til og hvem som står bak utgivelsen.

Opplysninger om Hendrik Webers bok om Krim
Opplysninger om Hendrik Webers bok om Krim. Friends of Crimea

Blant en rekke navn finner vi Georgij Muradov, som er bokas ansvarlige redaktør. Hvem er det og hva har det å si? Med liten skrift står det i tillegg at boka er bestilt av en institusjon som heter ГАУ ДКЦ РК, eller BCCRC. Hva slags institusjon er det og hvorfor «bestiller» de denne utgivelsen? La oss se nærmere på dette.

Redaktørens og Russlands interesser

Georgij Muradov er en av Russlands nøkkelpersoner på Krim. Han er ofte til stede på konferanser, fora og andre store arrangementer der.

Før annekteringen av Krim var han diplomat, og jobbet senere for Rossotrudnitsjestvo, en organisasjon som sprer Russlands myke makt i utlandet. Siden 2014 har Muradov vært Kremls mann på Krim: Han er nestleder for Krimrepublikkens selverklærte regjering og er dessuten Krimrepublikkens faste representant ved kontoret til Russlands president. Han har i tillegg ansvar for «Friends of Crimea»-prosjektet, som vi kommer til å bli godt kjent med i denne saken.

Muradov med mikrofonen under presentasjonen av Webers bok om Krim.
Muradov med mikrofonen under presentasjonen av Webers bok om Krim. bccrc.ru

Muradov har kommentert Webers bok slik:

«Jeg leser oversettelsene av norsk presse nøye og legger merke til at det pågår heftige diskusjoner rundt Hendrik Webers bok «Vårt Krim» i det norske samfunnet. Flere og flere mennesker der og i andre land i verden begynner å se hendelsene på Krim fra et annet perspektiv, og går over til vår side.»

Nå er det en innflytelsesrik person som har noe med boka å gjøre. Og i tillegg sier han rett ut at boka bidrar til offentlig debatt om Krim og er med på å påvirke hvordan annekteringen av Krim oppfattes i samfunnet. En nyttig bok for Muradov og russiske myndigheter, ikke sant?

Utgitt og betalt av Russland

Nå som vi vet hvem redaktøren er, skal vi se på hva BCCRC er og hva slags rolle organisasjonen spiller for Hendrik Weber og Friends of Crimea.

Business and Cultural Center of the Republic of Crimea, eller BCCRC, er en russisk statlig institusjon. Dens mål er å tiltrekke investeringer til Krim-halvøya og skape et positivt bilde av Krim både i Russland og i utlandet.

BCCRC ble registrert i 2015. Den eneste stifteren er Krimrepublikkens faste representant ved kontoret til Russlands president, dvs. Georgij Muradov.

«Vi gjør Krim attraktiv for investorer». Skjermbilde fra BCCRCs nettside. Juli 2022.
«Vi gjør Krim attraktiv for investorer». Skjermbilde fra BCCRCs nettside. Juli 2022.

Som alle statlige institusjoner er BCCRC pålagt å offentliggjøre hva den bruker midlene sine på, siden de kommer fra skattebetalernes lommebøker. På det offisielle russiske nettstedet zakupki.gov.ru (tilgjengelig kun med russisk IP/VPN) finner man både offentlige innkjøpsbudsjetter og innkjøpskontrakter til BCCRC. Og flere av disse kontraktene gir indirekte pengestøtte til Friends of Crimea, og til og med Hendrik Weber.

Boka «Vårt Krim» med Hendrik Webers navn dukker opp i tre kontrakter til BCCRC:

Utgivelsen av Hendrik Webers bok «Vårt Krim: Statskupp eller demokratisk løsning?»

Utgivelsen av Hendrik Webers bok «Vårt Krim: Statskupp eller demokratisk løsning?»
13.11.2020
398 500 rubler
Inkjøpsprotokoll

Utgivelsen av Hendrik Webers bok «Vårt Krim: Statskupp eller demokratisk løsning?»

Utgivelsen av Hendrik Webers bok «Vårt Krim» og A. A. Vlasovs monografi «Krims gjenforening med Russland: historiske og juridiske grunner» på engelsk i papirformat.
29.10.2021
195 000 rubler
Innlegg på Zakupki

Utgivelsen av Hendrik Webers bok «Vårt Krim: Statskupp eller demokratisk løsning?»
Utgivelsen av Hendrik Webers bok «Vårt Krim» på engelsk i digitalt format.
18.08.2021
181 000 rubler
Innlegg på Zakupki

Georgij Muradov skjuler ikke at boka ble til med støtte fra Russland: «Vår venn Hendrik Weber har skrevet en bok på tysk, og vi har utgitt den på russisk og engelsk».  

Men det er ikke bare BCCRC som er interessert i å utgi Webers bok om Krim. Det er nemlig det russiske utenriksdepartementet som nylig har lagt inn en bestilling på «Vårt Krim» på engelsk. Dette viser kontrakten fra Zakupki:

Statskontrakt nr. 3-DIP/2022. Utgivelsen av Hendrik Webers bok «Our Crimea» på engelsk. Moskva, 7. juli 2022.
Statskontrakt nr. 3-DIP/2022. Utgivelsen av Hendrik Webers bok «Our Crimea» på engelsk. Moskva, 7. juli 2022. zakupki.gov.ru

Det viser seg at BCCRC har fått eksklusive rettigheter til å utgi «Vårt Krim», og det er derfor Russlands UD skriver kontrakt med BCCRC og bestiller boka fra dem. Kontrakten er undertegnet av blant annet Maria Zakharova, talskvinnen for det russiske UD som møtte Hendrik Weber i 2019.

Denne gangen koster utgivelsen 550 000 rubler (eller litt i underkant av 100 000 norske kroner). BCCRCs direktør og Maria Zakharova bekrefter dette med signatur:

Prisen i kontrakten med Zakharovas signatur.
Prisen i kontrakten med Zakharovas signatur. zakupki.gov.ru

Og her kommer selve bestillingen: 650 eksemplarer, 17 av disse forbeholdt Bokkammeret og Det russiske statsbiblioteket. De ferdige bøkene leveres til Russlands UD. Bestillingen er også signert av Zakharova:

Bestillingskjemaet fra kontrakten, også med Zakharovas signatur.
Bestillingskjemaet fra kontrakten, også med Zakharovas signatur. zakupki.gov.ru

Det russiske utenriksdepartementet har allerede overført forskuddsbetaling for utgivelsen av Webers bok til BCCRC.

Bankutskrift for forskuddsbetalingen på 165 000 rubler, overført 27. juli 2022.
Bankutskrift for forskuddsbetalingen på 165 000 rubler, overført 27. juli 2022. zakupki.gov.ru

Til sammen ble 1 324 500 rubler sponset av Russland for å utgi Webers bøker på to språk. Det tilsvarer ca. 230 000 norske kroner.

Summen kan virke ubetydelig for Russlands budsjett, men det er ikke summen som teller her. Det viktigste er beviset på at boka, som blir presentert av russisk UD som et uavhengig og objektivt syn på Krim-annekteringen, i virkeligheten er Russlands verk.

«Vårt Krim» ble aktivt brukt i russiske medier og av russisk UD for å spre budskapet om den «virkelige» situasjonen på Krim og for å skape et falsk narrativ om at vestlige land beveger seg i retning av å se mer positivt på Krim-annekteringen. Boka ble dermed en del av russisk propaganda og et verktøy som hjelper å fremme russiske myndighetenes interesser.

Ny bok under arbeid

Hendrik Weber har gjentatte ganger reist til russiskkontrollerte Donetsk- og Luhanskområdene. Han har også gratulert DNR og LNR med anerkjennelsen av russiske myndigheter to dager før Russlands invasjon i Ukraina.

Hendrik Weber sammen med den nå avdøde DNR-lederen Aleksandr Zakhartsjenko i 2018.
Hendrik Weber sammen med den nå avdøde DNR-lederen Aleksandr Zakhartsjenko i 2018. Facebook

Nå har Hendrik Weber en ny bok på vei: «Folkerepublikken Donetsk: En stat eller en terrororganisasjon?». Blir det nye verket et forsøk på å hvitvaske den russiske Donetsk-annekteringen? Og kommer den russiske staten til å betale for utgivelsen denne gangen? Det gjenstår å se.

Omslaget til den kommende boka «Folkerepublikken Donetsk» fra Webers nettside.
Omslaget til den kommende boka «Folkerepublikken Donetsk» fra Webers nettside

Hendrik Weber har kommentert saken slik:

– Jeg vet ikke hvem som betaler for utgivelsen av denne boken i Russland. Den tyske og norske utgaven har jeg gitt ut på eget forlag, og hva som gjøres i Russland har jeg ikke kontroll på lenger, sier Hendrik Weber til VG.

På spørsmål fra VG om det ikke er litt underlig at han ikke har kontroll på hvem som gir ut boken hans, svarer Weber at det beskjedne opplaget i Norge og Tyskland har gjort at han ikke følger så nøye med.

– Min plan var fra begynnelsen av å utgi boken på tysk og norsk for å vise folk at det de hører om Krim fra vestlige medier ikke er rett fremstilling av virkeligheten. Siden boken ikke akkurat er noen bestselgerbok, fordi det er et veldig spesielt tema som ikke er for den brede offentligheten, har jeg ikke vært så obs på min egen bok, sier han til VG.

STØTT SMÅRÅDINA!
Graveprosjektene våre krever både tid og penger. Om du vil støtte oss og lese flere saker som denne, vipps et valgfritt beløp til 720106 eller overfør til bankkontoen vår 15067061095. Vi skal bruke pengene dine på tilgang til data og søkeverktøy.
Du kan også bli medlem i foreningen.

We use cookies

We use cookies on our website. Some of them are essential for the operation of the site, while others help us to improve this site and the user experience (tracking cookies). You can decide for yourself whether you want to allow cookies or not. Please note that if you reject them, you may not be able to use all the functionalities of the site.